Oparzenia

Postępowanie:

      • Zapewniamy bezpieczeństwo.
      •  Eliminujemy czynnik parzący.
      • Chłodzimy poparzone miejsce wodą pod niewielkim ciśnieniem:
        – przez około 1 minutę, jeśli poparzenie dotyczy dużej powierzchni ciała
        – przez ok 15 minut, gdy poparzenie nie jest rozległe.(Woda powinna mieć 15-25 stopni Celsjusza gdyż  nadmierne chłodzenie może prowadzić do hipotermii.)
      •  Ściągamy poszkodowanemu biżuterię.
      • Okrywamy oparzone miejsce czystym, jałowym opatrunkiem lub opatrunkiem żelowym  (opatrunek nie może wywierać nacisku na oparzoną kończynę; nie wykorzystujemy do opatrunku chusteczek higienicznych, waty itp).
      • Zapewniamy poszkodowanemu komfort psychiczny i fizyczny.
      •  Jeśli oparzenia są rozległe lub skóra w niektórych miejscach jest zwęglona wzywamy pogotowie.

Uwagi:

    • W przypadku oparzeń chemicznych nie stosujemy wody pod ciśnieniem gdyż powoduje to głębsze wnikanie substancji chemicznej.
    • Nie  przykładamy lodu bezpośrednio na oparzenia ponieważ może to doprowadzić do niedokrwienia tkanek i martwicy.
    • Nie przebijamy pęcherzy powstałych na poparzonym miejscu. Łagodzą one ból i przyspieszają gojenie.
    • Staramy się nie dotykać ran, a tym bardziej nie smarujemy ich kremami itp.
    • Nie usuwamy odzieży, która się przykleiła się do ciała poszkodowanego.
    • Jeśli konieczne jest zdjęcie odzieży z poszkodowanego, rozcinamy ją, a nie zdejmujemy przez głowę (mogłoby to prowadzić do dodatkowych oparzeń).
    • Bardzo niebezpieczne jest poparzenie dróg oddechowych. Oddychanie powietrzem o temperaturze 150 stopni może spowodować śmierć w ciągu kilku minut!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s